Klein en opgeruimd wonen: 6 tips

Een terugkerend thema op dit blog is dat mensen kleiner en kleiner gaan wonen. We trekken allemaal naar dezelfde plekken waardoor er minder ruimte beschikbaar is. Dit is in principe geen probleem. De steden die enorm groeien hebben veel te bieden en zijn een geweldige plek om je leven te leiden. Toch komt er een probleem om de hoek kijken: opbergen. Hoe zorgen we dat we alles uit de ruimte halen die we hebben, en zo min mogelijk van die ruimte opofferen voor het opbergen van spullen? En hoe zorgen we in een kleine ruimte ervoor dat alles er netjes en opgeruimd uit blijft zien? In deze blogpost geef ik 6 tips die daar bij helpen. 

#1: Voel het uit en leer jezelf kennen

Foto via https://www.mumsnet.com/home-and-garden/moving-house-checklist

Een erg brede tip, maar eentje die alomvattend zorgt voor een opgeruimde basis: zoek naar je opruimbehoeften. Wat ik heb gedaan, is mijn nieuwe huis betrekken zonder opbergruimte te kopen. Alles wat ik bezat heb ik in mijn handen gehad en op stapels gelegd. Wat heb ik vaak nodig, wat heb ik bijna nooit nodig, welk type opbergruimte heeft het nodig en waar past dit in mijn ruimte. Neem hier gerust wat tijd voor – als je het aankan om eventjes in rommel te leven. Nu heb ik exact zoveel opbergruimte als ik nodig heb, niks teveel en niks te weinig.

#2: Geef alles – maar dan ook álles – een plek

Foto via https://www.mensroom.be/image-sitemap-1.xml

Je komt thuis. Je hangt je jas op. Je doet je schoenen uit. Je legt je portemonnee weg. Waar liggen al deze dingen? Zorg ervoor dat alles een plek heeft, bij voorkeur achter een deurtje of verborgen. Het is vrij makkelijk om te denken aan opbergruimte voor kleren, keukengerei en boeken, maar de rommel komt door andere zaken. Ik heb schaaltjes, planken, bakjes, lades en haken die voor exact één ding bedoeld zijn. Hierdoor weet ik altijd waar ik iets kan neerleggen – in plaats van het ergens willekeurig neer te gooien.

Denk in het bijzonder aan: kleingeld, kranten en tijdschriften, oordopjes, sleutels, brillen, rekeningen en papierwerk, elektronica en kabels en tassen.

#3: Geordende rommel is mooie decoratie

Foto via https://www.pexels.com/photo/stack-of-magazines-6664/

Altijd zul je dingen hebben die open en bloot ergens moeten blijven liggen. Of misschien heb je geen opruimmogelijkheden voor sommige items. Mijn advies is: omarm deze dingen. Ik heb bijvoorbeeld een paar IKEA magazines thuis waar ik vaak in blader. Ik heb ervoor gekozen dit op mijn salontafel netjes opgestapeld neer te leggen, ter decoratie. Had ik niet er een bewuste keuze voor gemaakt om dit te doen, lagen deze folders onder mijn bed, op de eettafel, naast de bank en op alle andere mogelijke plaatsen. De folders op de salontafel zijn een díng, dus dan leg ik ze daar ook weer neer.

#4: Multifunctionele meubelstukken met áltijd opbergruimte

Foto via http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/20246845/

Elk meubelstuk heeft de potentie om ook opbergruimte te zijn. Anderzijds heeft elk opbergmeubel de potentie om ook een ander doel te vervullen. Bijvoorbeeld: een tafel kun je leeg houden door onder het blad een plank te monteren (zoals bij een uitschuiftafel) om snel je papieren of elektronica op te bergen. Een stoel kan ‘s nachts dienst doen als plek om je kleding neer te leggen. Er bestaan genoeg banken en bedden waar lades of andere opbergplekken in verborgen zijn. Een kledingkast kan heel lelijk zijn en een enkel doel dienen. Je kunt ook een mooie kast kiezen en het een decoratieve functie geven.

#5: Maak waar mogelijk de keuze voor luchtigheid

Foto via https://hivemodern.com/pages/product4228/blu-dot-paramount-daybed

Als je dit alles leest lijkt het alsof je je woonruimte moet inrichten met logge kubussen met enkel ruimte om te lopen als vrije ruimte. Dit is totaal niet wat ik bedoel. Tip 1 zegt dat je je eigen opruimbehoefte moet uitvoelen, deze tip is dat je ruimte die je niet nodig hebt voor opbergen voor ruimtelijkheid moet gebruiken. Bijvoorbeeld: je hebt meer dan voldoende bergruimte en je moet een bank uitkiezen. Kies voor een bank op hogere poten, zodat het gevoel van ruimtelijkheid en luchtigheid behouden blijft.

#6: Camouflagekleuren zijn je beste vriend

Foto via https://www.pinterest.com/kabelontsane/doors/

Het kan gebeuren, je hebt een log opbergmeubel nodig. Zorg dan dat hier niet teveel aandacht naar getrokken wordt. Een witte kast tegen een witte muur maakt veel minder impact dan een zwarte kast tegen dezelfde muur. Nog beter, wanneer je kasten kunt inbouwen zodat ze onderdeel worden van de architectuur vallen ze nog minder op. Out of the box idee: ga terug naar de Middeleeuwen en maak gebruik van verborgen deuren. Vroeger lieten ze de lambrisering en het behang doorlopen over de deur, misschien werkt dit ook wel in jouw interieur!

Rounding up: wat zijn de lessen?

Kort samengevat, het gaat om slim omgaan met opruimen en kiezen voor opruimmogelijkheden die aansluiten bij je wensen. Ook is het belangrijk dat je geen ruimte ‘vult’ met overbodige opbergruimte. Minder ruimte en minder rommel: het kan! Een meer minimalistische levenswijze zorgt voor een overzichtelijk thuis, en een overzichtelijk leven.

Opmerkingen? Of heb je je eigen tips voor een opgeruimd klein huis? Laat het mij weten via Instagram (@talkingspaces.co)! Thanks voor het lezen en tot de volgende keer!

2 Comments

 • Via een tip kwam ik op uw pagina terecht, ik ben onder de indruk van uw creativiteit en wil u iets vragen: ik ben galeriehoudster/ kunststyliste bij art gallery Pot in Axel en wij zijn een event aan het organiseren 24-25 -31 maart en 2 april. Wij creëren een platvorm waar stylisten, kunst en interieur liefhebbers hun eigen creatieve ideeën kunnen laten zien aan potentiële klanten, en hierdoor meer naamsbekendheid krijgen.

  Bij Pot interieur in de zaak Nieuwendijk 89 4571 LH Axel wordt u een tafel aangeboden waar u uw werk kunt presenteren en uzelf kunt promoten, door in uw interieur advies gebruikmakend van de meubelen, kunst en verf die in de zaak aanwezig zijn kunnen wij u dit gratis aanbieden.

  Wenst u één of meerdere dagen deel te nemen aan dit event of wenst u meer informatie? neem dan contact met mij op.
  Met vriendelijke groet,

  Kunst – Styliste
  Brenda Baart
  06-55695523

  • Hallo Brenda,

   Dank voor je reactie! Het lijkt mij erg leuk om in de toekomst aan dergelijke evenementen mee te doen. Ik ben helaas niet beschikbaar op de genoemde data. Zullen we in contact blijven? Mijn mail is karstrauhe@gmail.com. Fijne dag!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.