Wat is hygge en waarom kom ik het opeens overal tegen?

Foto via: http://mentalfloss.com/article/91378/10-ways-master-danish-art-hygge-your-home

Interieurtrends komen en gaan, net als dat slang onder de jeugd altijd in verandering is. Yolo, swag en bae zijn woorden die komen, onbegrijpelijk zijn en weer out zijn als je de betekenis kent. Interieurtrends gaan wat langzamer, maar er zijn zeker buzzwords te herkennen. Een van die woorden die ik de afgelopen weken heb opgemerkt is hygge. Wat is hygge? Waar komt het vandaan? Ik ga even een deep dive doen en kom boven water met de antwoorden. Hou je vast!

De letterlijke betekenis van het woord hygge

Een Google search brengt mij naar een Wikipedia-pagina over het woord hygge. Hoewel iedere docent nu begint te stomen, ga ik dit toch als betrouwbare bron beschouwen. Volgens Wikipedia is hygge het Deense antwoord op ons Nederlandse woord gezellig. Dus wij Nederlanders mogen ophouden met onze trots op de onvertaalbaarheid van het woord gezellig, de Denen weten ook wat knusheid is. Ook in Noorwegen wordt dit woord gebruikt. De herkomst van het woord is ook hier te herleiden. De betekenis komt van woorden met een betekenis als tevreden zijn en een gevoel van samen zijn.

Is hygge gewoon een andere benaming voor Scandinavisch wonen?

Foto via: https://www.albelli.nl/blog/hygge-interieur-tips/

De hashtag of beschrijving hygge kom ik vooral tegen bij foto’s van het cleane, witte, rustieke Scandinavisch wonen. Waarin verschilt een hygge interieur van een Scandinavisch interieur? Of is het synoniem aan elkaar? Andere blogs (zoals deze) zijn van mening dat er wel degelijk een verschil tussen beide termen zit. Hygge is meer gericht op comfort, een geleefde sfeer en persoonlijkheid. Dit wijkt deels af van het puristische Scandinavisch wonen; waar design en strakke lijnen van groot belang zijn. Zie het als volgt: als Scandinavisch wonen het strakke plaatje in het tijdschrift is; dan is hygge de realiteit daarvan bij jou thuis.

Kernkenmerken van een hygge interieur

Foto via: http://www.housebeautiful.co.uk/lifestyle/tips/a923/tips-how-to-hygge-at-home-by-morten-georgsen/

In de basis zijn het Scandinavisch wonen en hygge gelijk aan elkaar. Met het gebruik van licht hout, een licht kleurenpalet en strakke lijnen ontstaat een serene sfeer. Hygge voegt daar vooral dingen aan toe. Kussens, plaids en vloerkleden mogen gelaagd worden toegepast voor een hoog comfortlevel. Ook jouw persoonlijke spullen mogen een plekje krijgen in je interieur. Foto’s van jou of je familie en vrienden, platen of cd’s met je favoriete muziek op display of iets wat je verzameld als centraal aandachtspunt: het maakt het persoonlijk. Een meer eclectische aanpak, that’s what’s hygge is all about.

Is mijn interieur hygge of gewoon een bijeengeraapt zooitje?

Als je mijn Instagram volgt (@talkingspaces.co), dan weet je dat ik een liefhebber ben van vintage meubels. Teak en design uit de sixties voeren bij mij de boventoon, met een lichte basis in muren en vloer. Is mijn interieur dan hygge? Ik ben er to be honest nog niet achter. Ik vermoed dat mijn interieur te kleurrijk is in de accesoires, gezien alle afbeeldingen die als hygge getagd zijn vooral in wit of nude-tinten zijn uitgevoerd.

Wat vind jij van de hygge interieurtrend? Is het bij jou thuis ook altijd hygge? Let me know via Instagram (@talkingspaces.co)!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.