10 clichés die iedere interieur-Instagrammer 100% zeker in huis heeft

We hebben allemaal wat gemeen, we houden van interieurs en home styling. Toch proberen we ons te onderscheiden. Allemaal ons eigen stijltje, allemaal onze eigen smaak. Wat ik in deze blogpost heb proberen te doen, is opmerken welke dingen we allemaal hetzelfde doen. Welke hypes vallen we allemaal aan ten prooi? En welke trends zijn helemaal niet zo uniek? Ik heb er 10 kunnen vinden, en ga ze hierna met jullie delen.

10. Het schapenvachtje op de fauteuil of stoel

Foto via: https://www.wehkamp.nl/wonen-slapen/vloerkleden/schapenvachten/C28_8K2_PC4/

Ie-de-reen heeft een schapenvachtje. Of het nou een echte (sorry, dierenvrienden) of een neppe is. Dit schapenvachtje wordt voornamelijk in de winter in het interieur gebracht om warmte te brengen. Ook  worden deze vachtjes bijzonder vaak in een rotan of houten stoel gestyled. Komt dit door het ontbreken van comfort van deze meubels?

9. Het knoopkussen in een felle -maar vergrijsde- kleur

Foto via: http://www.elle.nl/interieur/a564734/oversized-wollen-kussen-diy/

Het kan niemand ongaan zijn; knoopkussens zijn een ding. Lang, lang geleden zag ik dit voorbij komen bij DIY-videos op Facebook (gebruik makend van een panty), maar ze zijn alom aanwezig. Ik moet bekennen: ik zou er ook wel eentje willen hebben. De vorm en de fermheid van deze kussens zijn nét even anders dan de saaie kussens die we normaal kennen. Toch blijft de vraag of ze ook echt functioneel zijn. Laat het mij weten op Instagram!

8. Een lichtbak of letterbord om quotes tentoon te stellen

Foto via: https://nl.aliexpress.com/item/A4-A5-size-3-line-Led-lightbox-80-letters-symbols-USB-AA-battery-Cinematic-Light-box/32753158703.html

Hoe makkelijker een persoonlijke noot toevoegen aan je interieur dan middels een leuke quote. Dat dachten al de accesoire winkels toen ze de letterborden, krijtborden en lichtbakken op de markt brachten. Wees eerlijk; hoe origineel je ook denkt te zijn, jouw quote heeft ook iemand anders ontdekt. Denk niet dat ik haat op deze objecten, sommigen hebben hele bijzondere lichtbakken of hele leuke quotes. Voor mijzelf is het alleen niets, omdat er elke dag “eat shit” of “fuck you” op dat bord zou staan. Ik ben een millenial door en door.

7. Hét Instagram-kleed van de Karwei of een Perzisch exemplaar

Foto via: http://www.bijsuuzstyling.nl/2017/01/varamin-vloerkleed.html

Beiden heb ik in huis (gehad), dus ik kan hier niet al te hard over oordelen. Hét kleed van Karwei is alom vertegenwoordigd in de interieurs van bekende Instagrammers. Ik heb dit kleed -voor ik een interieur-Instagram begon, en voordat ik in Amsterdam woonde- ook gehad. Ik kan deze mensen het dus ook totaal niet kwalijk nemen, want het is een mooi kleed. Mooi geometrisch met een grote ruit op een witte ondergrond. Maar ook lekker warm en gezellig, door de hoge pool. Daar tegenover staan de kleden zoals ik die nu in huis heb, de Perzische kleden. Hoewel deze allen van elkaar verschillen, blijft het een gevalletje “ik-ben-uniek-net-als-alle-andere-mensen”.

6. De Monstera-plant of soortgelijk voor die #urbanjungle-likes

Foto via: https://diacos.com.au/product/monstera-deliciosa-fruit-salad-plant/

Dames en heren, de urban jungle is here to stay. Ikzelf heb geen planten in huis gezien het feit dat ik nog geen cactus in leven kan houden, maar de planten in huis zijn booming. Hele blogs en feature-accounts zijn er aan gewijd. Één van mijn persoonlijke favorieten: @boyswithplants. Toch zit ik te twijfelen of de intenties van de personen met deze planten puur zijn. Dit komt trouwens volledig omdat ik juist door Instagram opeens het gevoel heb dat ik planten in huis moet nemen. Toch geniet ik er enorm van. #monsteramonday is een onderdeel van mijn agenda geworden en met een kleine afgunst kijk ik naar al die mensen die planten in leven kunnen houden.

5. Een muur geverfd in een zeer gedurfde kleur, bij voorkeur groen

Foto via: http://vojtsek.com/muurverf-interieur-woonkamer/

Toen ik in Deventer woonde had in een accent muur met de kleur Energizing Ireland van Flexa. Ik was toen stiekem via mijn privé account al diep in de interieur-Instagram-cultuur en merkte dat het bijna een must was. Groen op de muur kom je heel vaak tegen. Het liefst als contrast tegenover een puur witte muur. De groene kleuren gaan van wat-koningsgroen-zou-heten-als-het-niet-koningsblauw was tot bijna bruin. Toch bijzonder, dat groen de meest geliefde kleur is van ons als Instagrammers. Hoe komt dit?

4. Dé bekende bank van Wehkamp, in velours groen of grijs

Foto via: https://www.wehkamp.nl/wonen-slapen/banken/hoekbanken/whkmps-own-hoekbank-rechts-torino-velours/C28_8H1_HB1_354081/

Weetjewel, die bank? Ja, díe bekende bank die iedereen heeft! Die bank gaat dit puntje over. Ik had hem -toen ik naar Amsterdam verhuisde- bijna aangeschaft in roze, maar ik durfde nét niet de knoop door te hakken. Deze bank noemen ze bij Wehkamp Torino en deze bank komen we in heel veel interieurs tegen. Ik snap deels wel waarom; de bank heeft een strak Scandinavisch uiterlijk en ziet er uitnodigend uit. Anderzijds is de bank niet héél comfortabel; ik zou er niet een nachtje op willen slapen.

3. Verschillende stoelen aan de eettafel, maar toch matchend

Foto via: https://roomed.nl/7x-inspiratie-voor-een-mix-match-van-stoelen-aan-de-eettafel/

Oké; dit punt is enorm bepaald door twee Instagram-accounts (laat het me weten als je denkt dat jij één van de twee bent!). Toch is het een bekend cliché. Mix en match, in de tijd dat ik nog kale copywriting deed moest ik hier heel veel saaie artikelen over schrijven. Ik vind het daarentegen geen vervelende trend. Ik houd wel van een beetje afwisseling. Toch komen enkele exemplaren opvallend veel voor. Te noemen: de Eames DSW, de Ahrend Result, de Zuiver Ridge Rib en de Thonet stoel. Ik snap het, dit zijn allemaal design klassiekers. Maar kunnen wij als interieur-Instagrammers niet iets origineler zijn?

2. Een botanische of bos-geïnspireerde print op groot formaat

Foto via: https://theposterclub.com/product/fine-little-day-skog-poster/

Wij influencers zijn van het grote gebaar. Negeer even dat ik mijzelf ook onder deze groep schaar. Dat rijmt. Maar een grote print met een botanische print of een beeld van een bos kan niet missen in een Instagram-interieur. Ik heb de poster van een bos van Fine Little Day die ik bij meerdere mensen voorbij zie komen. Lees dit dus ook zeker niet als een afzeikend bericht, soms is het gewoon goed om self-aware te zijn. Vooral in de grote stad is het soms goed om back to the roots te gaan. En aangezien er geen natuur bij mij in de buurt is, ga ik maar voor deze prachtige poster.

1. Een goed gevoel voor styling en een goede smaak

Alle gekheid op een stokje en laten we wel wezen; alle interieur-Instagrammers hebben iets unieks te bieden. Ik ben aan het schrijven voor een post waarom ik diverse soorten accounts volg (maar dat komt later), maar iedereen heeft zijn/haar eigen niche. Ik wil met deze blogpost dan ook zeker niet zeggen dat je een slecht interieur hebt als je al deze dingen in huis hebt. Integendeel! Juist het volgen van de trends kan laten zien hou jij -op jouw unieke manier- hier invulling aan geeft!

Een kort woordje achteraf

Foto via: http://www.hgtv.com/design-blog/design/10-must-follow-interior-designers-on-instagram-

Ik hoop dat jullie vooral met een zelfbewuste grijns op jullie gezicht dit hebben gelezen. In geen enkel geval heb ik geprobeerd personen specifiek aan te vallen en dit alles is zeker niet negatief bedoelt. Zoals ik op meerdere momenten aangeef, ook ik val voor deze clichés. En die clichés zijn er niet voor niets, blijkbaar werken de trends in kwestie gewoon heel goed. In hoeveel van de 10 punten heb jij jezelf herkend? Laat het me weten op Instagram! Heb je nog aanvullingen voor misschien een deel twee van deze post? Ook dan: let me know!

3 Comments

  • 10, 6 en 3… schuldig! Maar het schapenkleed heb ik al 16 jaar – wel af en toe een nieuwe – de stoelen heb ik al zeker 14 jaar en planten ook altijd al gehad sinds ik uit huis ben. Dus dat telt niet 😂

    • Toch leuk om te zien hoe bij sommige dingen je een trendsetter bent, en bij sommige dingen een trendvolger! Jij bent lekker voor op de curve haha!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.